Sofia Art Projects е пилотна инициатива на фондация "Изкуство - дела и документи", подкрепена от програма "Визуални изкуства" на Министерство на културата на Република България. Sofia Art Projects е проект, замислен като ежегодна международна изложба.

Първото издание е "Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии" с куратори Десислава Димова, Вера Млечевска и Весела Ножарова. Събитието ще се състои между 10 и 20 юни и ще включи международна изложба в публични и нетрадиционни пространства (подлеза на Ларгото) и специална стрийминг програма. 

Кураторски екип

верамлечевска.jpg

Вера Млечевска

Вера Млечевска е родена през 1979г. Завършила Национална художествена академия, София и програмата CuratorLab, в университета Констфак  в Стокхолм. От 2014 г. е докторант към БАН. Тя е съосновател и член на “Изкуство – дела и документи”. Куратор е на много групови и самостоятелни изложби като: Lifestyles and Still life в Lubomirov / Angus-Hughes, London, 2016; "Модерна архитектурна и нейните следистории" - куратор заедно с Ина Мертенс, 2013; “Всичко, което мога да правя, е изкуството”, Чешкият център, Прага, 2013 г.; “Краят и отвъд”/ Седмица на съвременното изкуство, Пловдив, 2010; Handle with care, “УниКредит Студио”, Милано, 2010; Публикувала е текстове в различни издания като: списание Phantom Ню Йорк, вестник "Култура", списание "Алтера", списание "Лик", сп. “Фотоарт”, сп. “Артизанин”, вестник "Свят и дипломация". Работила е като гид на хора за Documenta14 - Атина. Вера Млечевска създава и хибридни събития, които съчетават кураторски опит с перформативна практика като лекции-пърформанси в - “Културните новини”, “Гавазов и неговото време” съвместно с Димитър Шопов и “Свирепа природа”, както и  презентационният формат за художници “15 минути слава” за фондация “Отворени изкуства”. Гост-лектор е в специалност фотография НАТФИЗ.   

800px-Vesela_novarova.jpg

Весела Ножарова

Весела Ножарова е българска изкуствоведка и кураторка. Родена е през 1974 г. в Благоевград. Има магистърска степен по история на изкуството в Националната художествена академия в София. Работи в Съюза на българските художници, в галерия „Ирида“ и „Ата“ – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 г. е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща“. През 2007 г. е куратор на българското национално участие в 52-ото Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 г. – асистент-куратор на 11-ото Архитектурно биенале във Венеция. Работи като куратор на галерия Credo Bonum, София.

dessislavadimova.jpeg

Десислава Димова

I’m a paragraph. Double click me or click Edit Text, it's easy.

Десислава Димова е изкуствовед и куратор. Живее в Брюксел и в София. Сред последните ѝ проекти са създаването на колекция от българско съвременно изкуство за Центъра Жорж Помпиду, Париж и “Circus of Truth” – колаборативен проект между 6 международни художници в Бозар, Брюксел. Участва като изследовател в международния проект Confrontations: Sessions in East European Art History, организиран от The Institute of Advanced Studies, UCL, Лондон с подкрепата на Connecting Art Histories на Фондацията Гети.

logos bw.jpg