top of page

„Прецизните ѝ съкровени мисли“ (“Her Accurate Private Mind”) е лайв стрийм видео програма, създадена като онлайн продължение на изложбата, която разглежда проблема на личното и публично пространство. Програмата ще се излъчи едновременно по Twich, YouTube и Facebook, на 15-и юни 2021 и ще остане онлайн до 20-и юни.

 

Заглавието на програмата идва от стихотворение на канадската поетеса Ан Карсън за Троянската война (Карсън е също професор по класически науки и преводачка на Сафо). Омир, казва ни Карсън, не описва в детайл физическата красота на Елена. За сметка на това ни представя детайлен поглед върху нейния ум – „прецизните ѝ съкровени мисли“. В разгара на Троянската война виждаме Елена сама в покоите си да тъче съсредоточено „двойна тъкан“. Шарките на тази тъкан описват битките, които се случват в момента навън (Карсън нарича тъкането на Елена „лайв стрийм“). Насред лудостта, за която неволно вина носи самата Елена, тъкането е нейният начин да намери центъра на някаква вътрешна истина. Като всяка истина и тази е по необходимост „двойно тъкана“ – едновременно здрава, но и с две лица.

 

Демонстративната видимост на видео стрийминга ще се превърне в поле за търсене на интимност и истинност, задавайки отново може би най-болезнения въпрос от последните месеци: Какво да правим, когато се озовем затворени и сами, насред разпадащ се свят, за който носим, макар и неволна, вина.

Амалиа Улман, Ана Првачки, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Венета Андрова, Вълко Чобанов и Димитър Шопов, Георги Ружев, Гери Георгиева, Иван Мудов, Кайра Нова, Кийра Грийн, Манон де Бур, Миряна Тодорова, София Грънчарова, Цветан Кръстев

bottom of page