top of page
199939304_4034537809966111_1437383161945

Лазар Лютаков

Колата София, 2021


 

Лазар Лютаков представя единствения български спортен автомобил "СОФИЯ", проектиран и произведен от инженера Велизар Андреев. Автомобилът е създаден под егидата и с финансирането на ТНТМ и е предложен за серийно производство. Автомобилите са сглобени в периода 1985 - 1988 г. и правят впечатление с радикалните форми на олекотената си каросерия от фибростъкло, оставайки уникални по рода си в историята на българския индустриален дизайн.

 

Стари снимки от 80-е показват автомобила паркиран в центъра на столицата и заобиколен от любопитни граждани. По това време “София” рязко се отличава от четвъртития консервативен дизайн на повечето коли в движение. Автомобил “София” има подчертано аеродинамични форми, средно разположен двигател за по-добро управление, вратите се отварят нагоре, фаровете излизат от каросерията, а няколко екземпляра са боядисани в ярки цветове с редки за времето си бои, което допълва уникалната визия на автомобила. Инж. Андреев работи върху проекта за лека спортна кола през целия си живот и прави няколко разработки и модификации, познати като “Модел Б”, който е подготвителен етап за серийно производство от около 200 бройки годишно. С тази цел през 1986 г. е основано дружеството “Авангард-Кар”.

До смъртта си в началото на 2001 г. Велизар Андреев отстоява една немислима за мнозина идея, а с течение на годините неговата работилница се оформя като първата и единствена до момента практическа школа за млади конструктори и проектанти на автомобили у нас.

 

С годините автомобилът е позабравен, за него си спомнят основно автолюбители, ценители на редки коли и приятели на инженера. Днес колата е колекционерска рядкост, която в оригиналния си автентичен вид не може да бъде видяна никъде и не е част от колекцията на музей. Изложеният автомобил е от малкото оцелели прототипи. 


Лазар Лютаков е заинтригуван от колата не само като резултат на определени исторически процеси и факти, но и като продукт на дизайна с потенциал да свидетелства за социални настройки и кодове, свързващ обещанието за технически прогрес с естетиката на формата. Той се интересува кои са факторите, които формират възприятието и вкуса на масовия потребител.

 

Социалните мрежи ясно показват противоречивите оценки за делото на инж. Андреев. За някои тя е изцяло българско дело, което трябва да бъде съхранявано и ценено като важна част от историята на българското автомобилостроене, за други тя е поредния обречен проект на късния социализъм, твърде далеч от истинските достижения в тази сфера в световен мащаб. И до днес автомобилът остава единственият разработен в България модел спортен автомобил.
 

Делото на инженер Велизар Андреев, осъществено в епоха на изолация и труден достъп до най-новите за времето си технологии, материали и производствени възможности, свидетелства, че въпреки трудностите една мечта може да просъществува в реалността, докогато някой вярва в нея и работи върху осъществяването ѝ.

лазар.jpg

Лазар Лютаков учи в Националната художествена академия в София (1998-2000) и завършва Академията за изящни изкуства Виена през 2005 г. Негови творби са включени в 58-то Венецианско биенале, където той и Рада Букова представят България (2019); шестото Московско Биенале (специален проект, 2015); Първото Виенско Биенале в MAK,  Виена (2015); Take - Фестивал за независима мода и изкуства, Виена (2016); 1вото Триенале в Линц, (2010) и Sofia Underground Festival, (2007). Творбите на Лютаков се съхраняват в постоянни колекции в Artothek - Колекция на Австрийския офис за култура; Колекция от Wien Museum, Виена; Колекция EVN в Мариа Енцерсдорф, Freie Sammlung Vienna и Колекцията на Софийската градска художествена галерия. Той е получил няколко стипендии и награди за изкуство в Австрия и е бил резидент в Шанхайската театрална академия през 2012 г. и SoArt през 2018 г. Лазар Лютаков участва в многобройни изложби по целия свят, наред с други в SKLAD Пловдив, BG, (2019); Домът на изкуствата в Бърно, (2019); Галерия Charim, Виена (2019); Временен парапет, Братислава (2018); Галерия 400, Чикаго, (2013); AKKU Щутгарт, (2016); ICA София, (2015); Галерия Яков Бьорн, Орхус, (2015); Блекбридж, Пекин, (2015); GGM2, Gdansk, (2013) и и др.

bottom of page