top of page
198845218_4034540516632507_5035088427661

Стела Василева 

Shifting Colors, 2021

сайт-спесифик светлинна инсталация

 

Светлината може да бъде художествено средство, което с минимални намеси променя възприятия, преобръща смисли, създава или изтрива пространства. Именно тези добавени стойности на физическите свойства на светлината като отражение, пречупване или фракция използва художничката Стела Василева в своите инсталации, които имат способността да превръщат всяко пространство в място на фантастични преживявания. Такова изживяване Василева цели да създаде на минувачите под куполите под площад „Независимост“. 

Инсталацията се състои от цветни сегменти върху стъклата на централния купол. Цветовете и отраженията се променят всеки час и всяка минута в зависимост от ъгъла, под който падат слънчевите лъчи и позицията за наблюдение. 

Така инсталацията, на пръв поглед статична интервенция в пространството, се оказва всъщност работа, изцяло базирана върху динамиката. Цветовете се променят от движението на светлината и на Земята около оста си, както и от движението ни вътре в пространството. Основната ос на движение – от изток на запад и от руините към метрото и обратно, подчертава пътуването във времето между необозримото, но дълбоко отпечатано в съзнанието ни като туристически или национален бранд минало и настоящето.

Цветовете са особена характеристика на физическия свят – ключова за неговото възприятие и функциониране, но на практика несъществуваща в материалното измерение. Цветовете са онази част от светлинния спектър, който достига до окото ни след отражението на светлината върху определена повърхност. Така те ни доближават както до същината на миналото и културното наследство в тяхната субективност и неуловимост, така и до зрелището на социалните медии, където същината е относителна величина.

210531_SAP_Artists_7.jpg

Стела Василева живее и работи в София. Завършва спец. „Стенопис” в Националната художествена академия, София. Стела Василева работи в областта на обекта, инсталацията и рисунката. Интересува се от формата, обектите в пространството, като се опитва да постигне изчистване на образа от обременяващи натрупвания и го поставя извън контекста на конкретната (обичайната) му среда, често заличавайки границите на реалното пространство.

Печели наградата Gaudenz B. Ruf. (2010), Номинации за наградата БАЗА за съвременно изкуство, София (2013-2015), както и различни резиденции сред които, KulturKontakt, Виена, Австрия (2012), Krinzinger Projekte, Petomihalyfa, Унгария – Виена (2012), Cité Internationale des arts Париж, Франция (2014). Стела Василева участва в множество групови изложби и проекти, някои от които: "The Pric/ze is Right - NEXT Balkan: Съвременно Българско Изкуство в Белград, Сърбия (2021); ‘‘История Помежду‘‘, Регионален Исторически музей на София, (2020); ‘‘ State of Apparition’’ галерия Aether, Хага, Холандия (2019); „Разместване на пластовете/Младо изкуство в музея‘‘, СГХГ (2017); ‚,Process in Progress‘‘, Виена, Австрия (2015); „Фокус България‘‘ Viennacontemporary, Виена (2015) и др. Сред самостоятелните й изяви са: „Signs of Sound” ” Галерия +359, София и Културен център ''Двореца'' – Балчик (2018/2017); ‘‘Тунел‘‘, подлеза на мс. Вардар (намеса в градска среда 2017); и др.

bottom of page